Правова допомога учаснику ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

У доволі непростій ситуації опинився пан Сергій, який зіштовхнувся з проблемою, коли він, як ліквідатор наслідків аварії на ЧАЕС відповідно до ст. 55 ЗУ «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», звернувся до Управління Пенсійного фонду України з заявою про призначення пенсії зі зменшенням пенсійного віку, однак йому було відмовлено.

Листом від УПФУ було повідомлено, що в архівній довідці галузевого державного архіву Міністерства оборони України, поданій клієнтом, відсутня інформація про населений пункт чи об’єкт, в якому проводились роботи щодо ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, що унеможливлює встановлення періоду роботи в зоні ЧАЕС і, відповідно, визначення права на пенсію із зменшенням пенсійного віку відповідно до законодавства.

Звернувшись зі своєю проблемою до Турійського бюро правової допомоги Ковельського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, пан Сергій дізнався, що він, як малозабезпечений громадянин, має право на безоплатну вторинну правову допомогу. Тож, єдиним способом вирішення питання є звернення до суду з адміністративним позовом про визнання дій неправомірними та зобов’язання Головного управління ПФУ у Волинській області здійснити нарахування та виплату пенсії із зниження пенсійного віку відповідно до статті 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Особи, які віднесені до ІІ категорії учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС саме на підставі їхнього перебування – роботи у зоні відчуження автоматично мають право на пільги, встановлені ч.1 ст. 55 Закону, а в даному випадку були грубо порушені конституційні права та законні інтереси клієнта як ліквідатора наслідків аварії на ЧАЕС, а саме рішення було протиправним та прийнятим з порушенням норм законодавства України» – зауважила юристка бюро Анна Сидько.

Процесуальний документ було складено та подано до Волинського окружного адміністративного суду з необхідними доказами.

В суді було відкрито провадження, але Головне УПФУ у Волинській області подало відзив на позовну заяву з проханням відмовити позивачу в задоволенні позовних вимог в повному обсязі. Однак суд, не погодившись із твердженням відповідача, виніс рішення про задоволення позову в повному обсязі.

Таким чином, завдяки кваліфікованим діям фахівчині Турійського бюро правової допомоги були захищені права чоловіка та призначено пенсію зі зниженням пенсійного віку як учаснику ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС 2 категорії.