Щільність викидів забруднюючих речовин на одиницю площі у нашій області – найнижча в Україні

За інформацією  Головного управління статистики у Волинській області, у 2019 році від усіх джерел забруднення Волинської області в атмосферу потрапило 38,3 тис.т забруднюючих речовин, з них – 33,0 тис.т викинуто пересувними джерелами. Від стаціонарних джерел в повітря надійшло 5,3 тис.т забруднюючих речовин та 0,5 млн.т діоксиду вуглецю – одного з основних парникових газів, які впливають на зміну клімату. У розрахунку на квадратний кілометр території обсяги викидів забруднюючих речовин становили 1,9 т, на одну особу – 37,1 кг. Щільність викидів забруднюючих речовин на одиницю площі Волинської області найнижча в Україні, а за показником на одну особу менш забрудненими були лише Чернівецька та Закарпатська області. Найбільша частка викидів припадала на підприємства Володимир-Волинського, Маневицького, Локачинського районів та м.Луцька.

За попередніми даними підприємствами та домогосподарствами області торік утворено 668,1 тис.т відходів І–ІV класів небезпеки. З них 99,9% (667,2 тис.т) – малонебезпечні відходи ІV класу. На кінець 2019 року у спеціально відведених місцях чи об’єктах накопичено 8,5 млн.т відходів, майже усі з них – це відходи IV класу, лише 1,1 тис.т належали до ІІІ класу небезпеки. Традиційно основними забруднювачами повітря та утворювачами відходів залишалися підприємства переробної та добувної промисловості, сільського, лісового та рибного господарства. На охорону навколишнього природного середовища підприємствами, організаціями та установами області витрачено 322,3 млн.грн, з яких 286,2 млн.грн становили поточні витрати, 36,1 млн.грн – капітальні інвестиції. Більше половини (53,8%) загального обсягу витрачено на очищення зворотних вод, 23,6% – на поводження з відходами, 21,2% – на збереження біорізноманіття і середовища існування. Основна частина (85,2%) витрат на природоохоронні заходи здійснено за рахунок власних коштів підприємств та організацій.

Відтак, Нововолинськ не увійшов до списку тих міст і районів області, де  найбільша частка викидів припадає на промислові підприємства.