Олександр Громик взяв участь в онлайн-обговоренні “Чи потрібна криміналізація контрабанди товарів комерційного призначення?”

Заступник міського голови Олександр Громик взяв участь у круглому столі, який відбувся в режимі онлайн на базі платформи ZOOM. Тема зустрічі – чи потрібна криміналізація контрабанди товарів комерційного призначення? Під час заходу йшлося про стан, що склався із контрабандою товарів комерційного призначення, інструменти протидії цьому та їх ефективність, очікувані результати від запровадження кримінальної відповідальності, наслідки для бізнесу від нелегального ввезення імпортної продукції, соціальний аспект боротьби з контрабандою, а також, які зміни необхідні та передумови введення кримінальної відповідальності за контрабанду, що передбачені  законопроєктом №8543 від 2018р. Зокрема, акцентували увагу на проєкт «Товарна контрабанда: криміналізувати чи ні? Погляд з прикордонної Волині». Він реалізується в рамках підтримки Громадської ініціативи «За чесну та прозору митницю», котра ініційована Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій за сприяння Європейського Союзу.

Олександр Громик  зазначив, що боротися з контабандою потрібно системно, не лише митникам, а й правоохоронним органам, Держпродспоживслужбі. Адже споживач  контрабандного товару – населення, що купує їх. У разі виявлення несправності чи неналежної якості покупці не мають можливості замінити або отримати відшкодування витрат.

 – Оскільки підакцизний товар часто також належить до контрабанди, то наслідком цього – значні втрати у бюджеті. Відповідно породжується тіньовий ринок,а,  відтак, втрачаємо податок на доходи фізичних осіб та податок на прибуток, – наголосив заступник міського голови.

Крім того, Олександр Громик зазначив, що лише комплексний підхід до криміналізації порушень митного законодавства та вивчення позитивних практик країн Європейського Союзу дозволять ефективно протидіяти контрабандній злочинності.

Відділ інформаційної політики, комунікацій та програмно-апаратного забезпечення.