Досвід та перспективи нововолинських тепловиків

У 80-ті роки, коли будувався у Нововолинську завод “СТО”, була побудована потужна котельня, яка мала б обігріти не тільки заводські приміщення, але й новий  мікрорайон міста. Потужні котли практично відслужили свій термін, а з закриттям і реорганізацією заводу  відпала потреба у великій кількості теплової енергії.

У 2019 році КП «Нововолинськтеплокомуненерго» замовило  проєктно-кошторисну документаію на «Капітальний ремонт (заміна котлів та встановлення конденсаційного економайзера) котельні 15-го мікрорайону, оскільки наявні котли ПТВМ-30М досить потужні та відпрацювали свій ресурс. В тому ж 2019 році було розпочато реалізацію цього проєкту, на що   витратили 2102,9тис.грн, з них 1183,3тис.грн – кошти міського бюджету. За ці кошти було встановлено один котел КВГ-7,56 з пальниками СНТ-33, тяго-дуттєве обладнання до нього, автоматику безпеки та управління котлом. Аби зменшити витрати проєкту було прийнято рішення  проводити будівельно-монтажні роботи власними силами, тобто, враховуючи лише вартість матеріальних ресурсів. Такі роботи господарським способом  проводились вперше на підприємстві, тому виникало безліч питань, з яких велись консультації з різними організаціями.

Силами працівників підприємства різних спеціальностей, завдячуючи їх наполегливій та самовідданій праці, вмінню чітко та злагоджено працювати в команді,  котел був прийнятий в експлуатацію.

Маючи такий досвід, окрилені першою перемогою  в 2020 році було проведено демонтаж ще одного котла ПТВМ-30М та встановлено другий котел КВГ-7,56. Котел обладнано тяго-дуттєвими пристроями, автоматикою безпеки та управління котлом, встановлено рециркуляційний насосний агрегат. Станом на 08.10.2020 р. монтаж другого котла завершено.Витрачено-1774,6тис.грн, з них 1370,8тис. грн  спрямовано з місцевого бюджету.

Побудувати котел на вільній ділянці – справа не проста. Ще складніше, коли котел будується в діючій котельні. Починаючи з підготовки котловану під фундаменти котла, димососа та вентилятора дуття, влаштування підпільних каналів повітропроводів та газоходів і закінчуючи обмуровкою та обмазкою котла, підведенням до нього необхідних інженерних мереж. Це вимагає зосередженості та відданості своїй праці великої кількості працівників підприємства. Велика відповідальність лягла на інженерно-технічних працівників-головного інженера Мотику Олександра Васильовича та начальника виробничо-технічного відділу Савченка Михайла Григоровича. Але ми справились. Це наша велика перемога.

Маємо велику надію в наступному році, за наявності фінансування, встановити третього котла КВГ-7,56. Як це здійснити – ми вже знаємо та вміємо.

Адміністрація КП «Нововолинськтеплокомуненерго».