Необхідно дотримуватися всіх протиепідемічних вимог

Стан епідемічної ситуації у Нововолинську, пов’язаної із поширенням коронавірусної хвороби, обговорили на засіданні комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій сьогодні, 24 грудня. Її провів міський голова Борис Карпус.

Завідувачка  Нововолинським міськрайонним відділом ДУ «Волинський обласний лабораторний  центр Міністерства охорони здоровя України» Наталія Мариніна повідомила, що з початку пандемії у Нововолинську  зареєстровано 2039 захворювань COVID-19, а одужало 1812 осіб, що становить майже 90  відсотків від усіх хворих. На спостереженні знаходиться 186 лабораторно підтверджених випадків,   найбільша кількість з яких  – пенсіонери.

Заступник директора з медичної частини  Нововолинської ЦМЛ Олімпіада Галас розповіла, що  для лікування пацієнтів з коронавірусною інфекцією та гострими респіраторними вірусними інфекціями у лікарні виділено 63 ліжка, з них 55 – в інфекційному відділенні, 8 – у реанімації. 95 відсотків ліжкомісць забезпечені подачею кисню. За останній період завантаженість ліжок становить  майже 60 відсотків.  Вона зазначила, що з пацієнтами, хворими на коронавірус, зараз працює 43 медпрацівники, за потреби може бути задіяно 60.  

-Для розмежування пацієнтів з ознаками респіраторних захворювань від здорових та для зменшення ризиків інфікування і забезпечення безпечних умов під час проведення планової й позапланової вакцинації здійснено розподіл прийомів на «чисту» та «брудну» зони, –  зазначила заступник головного лікаря Центру ПМСД  Людмила Корзонюк.

Міський голова Борис Карпус закцентував увагу на дотриманні вимог   постанови КМУ, відповідно до якої  з 19 грудня 2020 року на території України на період дії карантину запроваджуються обмежувальні протиепідемічні заходи.  Їх неухильне виконання    рекомендовано керівникам підприємств, установ, організацій, суб’єктам господарювання, а також необхідно активізувати інформаційно – роз’яснювальну  роботу у даному напрямку.

На засіданні комісії також вели мову про епідситуацію  із захворюваністю на  грип та ГРВІ. Наталія Мариніна розповіла, що, як свідчать дані закладів охорони здоров’я міста, за останній 51 тиждень на ГРВІ захворіло 135 осіб, що в 1,5 рази  більше, ніж за попередній.  Із числа тих, хто захворів, 54 відсотки становлять діти віком до 17 років. Найураженіша вікова група –діти віком від 5 до 14 років (62,4% від усіх захворілих дітей).

Керівники медустанов наголошували на профілактичних заходах щодо  інфекційних захворювань.  Важливими, на їхню думку, є  імунопрофілактика  та щеплення.

Наталія Мариніна  розповіла, що з початку епідсезону вакциновано проти грипу 53 особи, це дуже малий відсоток.

Тому  з метою недопущення ускладнення санепідситуації в місті поставлено завдання  організувати проведення профілактичних щеплень проти грипу, в першу чергу групам медичного, епідемічного та професійного ризику, а також треба посилити контроль   в дитячих дошкільних закладах, школах з метою прийняття оперативних рішень щодо обмежувальних заходів за епідпоказами та забезпечити в межах компетенції дотримання температурного режиму в приміщеннях та транспорті.

Члени комісії  затвердили план  роботи комісії ТЕБ та НС на 2021 рік.

Відділ з питань інформаційної політики, комунікацій та програмно-апаратного забезпечення.