Основні напрями роботи та види послуг Територіального центру соціального обслуговування

Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) виконавчого комітету Нововолинської міської ради повідомляє: до складу територіального центру соціального обслуговування (НСП) виконавчого комітету Нововолинської міської ради входять такі структурні підрозділи:

  • відділення соціальної допомоги вдома;
  • відділення стаціонарного догляду для постійного проживання;
  • відділення організації надання адресної, натуральної та грошової допомоги.

Згідно Закону України «Про соціальні послуги», територіальний центр через структурні підрозділи надає соціальні послуги такій категорії громадян:

а) похилого віку;

б) з невиліковними хворобами, хворобами, що потребують тривалого лікування;

в) з психічними та поведінковими розладами, у тому числі внаслідок вживання психоактивних речовин;

г) з інвалідністю;

д) бездомні;

е) безробітні;

є) малозабезпечені особи;

є) громадянам України, іноземці та особи без громадянств, які на законних підставах проживають або перебувають на території України, у тому числі на осіб, на яких поширюється дія Закону України “Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту”, і належать до вразливих груп населення та/або перебувають у складних життєвих обставинах .

Соціальні послуги залежно від строку надання поділяються на послуги, що надаються:

1) екстрено (кризово) – невідкладно (протягом доби) у зв’язку з обставинами, що загрожують життю та/або здоров’ю отримувача соціальних послуг;

2) постійно – не менше одного разу на місяць протягом більше одного року;

3) тимчасово – не менше одного разу на місяць протягом до одного року;

4) одноразово.

Соціальні послуги надаються отримувачам:

  1. за рахунок бюджетних коштів;
  2. з установленням диференційованої плати залежно від доходу отримувача соціальних послуг;
  3. за рахунок отримувача соціальних послуг або третіх осіб.

Надавачі соціальних послуг державного та комунального секторів надають соціальні послуги:

1) за рахунок бюджетних коштів:

а) незалежно від доходу отримувача соціальних послуг:

особам, які постраждали від торгівлі людьми і отримують соціальну допомогу відповідно до законодавства у сфері протидії торгівлі людьми, особам, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, дітям з інвалідністю, особам з інвалідністю І групи, дітям-сиротам, дітям, позбавлених батьківського піклування, особам з їх числа віком до 23 років, сім’ям опікунів, піклувальників, прийомним сім’ям, дитячим будинкам сімейного типу, сім’ям патронатних вихователів, дітям – всі соціальні послуги;

б) отримувачам соціальних послуг, крім зазначених у пункті 1 цієї частини, середньомісячний сукупний дохід яких становить менше двох прожиткових мінімумів для відповідної категорії осіб – всі соціальні послуги.

З установленням диференційованої плати в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, надаються соціальні послуги отримувачам соціальних послуг, середньомісячний сукупний дохід яких перевищує два прожиткові мінімуми, але не перевищує чотири прожиткові мінімуми для відповідної категорії осіб.

   За рахунок отримувача соціальних послуг або третіх осіб надаються соціальні послуги:

а) отримувачам соціальних послуг, середньомісячний сукупний дохід яких перевищує чотири прожиткові мінімуми для відповідної категорії осіб;

б) понад обсяги, визначені державним стандартом соціальних послуг.

Також продовжує свою дію інформаційна платформа “Допомога поруч”. На “гарячу телефонну лінію” звертаються громадяни, які потребують допомоги. Функціонування “гарячої телефонної лінії” дає можливість провести аналіз звернень громадянам, які мають потребу у допомозі та потребують стороннього догляду.

Телефонна “гаряча лінія” працює щоденно (за винятком святкових і вихідних днів) з понеділка по четвер – з 08:00-17:15, у п’ятницю – з 08:00-16:00. Приймання дзвінків здійснюється за телефоном: (03344)3-05-62, 0937609162.