Сьогодні в Україні вшановують пам’ять Героїв битви під Крутами

Трагічна подія сталася 29 січня 1918 року. У нерівному бою зійшлися українські юнаки-курсанти та солдати більшовицького загону петроградських і московських червоногвардійців. Завдяки вигідній позиції і героїзму бійців, українцям вдалося завдати росіянам значних втрат і стримати наступ до темряви. Потім під тиском ворога більшість підрозділів організовано відступили до ешелонів на станції неподалік і вирушили в бік Києва, руйнуючи за собою залізничні колії. Але одна студентська чота – 27 юнаків, заблукавши у темряві, повернулася до станції Крути, яка на той час уже була зайнята більшовиками. 27 полонених юнаків (студентів і гімназистів) було розстріляно. Наймолодшим полеглим було по 16 років.

З нагоди 103-ї річниці битви під Крутами сьогодні у Нововолинському історичному музеї відбувся тематичний захід для учнів одинадцятих класів загальноосвітньої школи №4 імені Тараса Шевченка. Директорка музею Ірина Костюк, розповідаючи про подвиги минулого, провела паралель із військовим протистоянням, що триває на Сході України зараз. Школярі мали можливість ознайомитися із літературою, де висвітлена тема битви під Крутами та війни на Донбасі. Завершився захід переглядом художнього фільму «Крути 1918».

Також у бібліотеках ЦБС у січні 2021 року з метою відзначення Дня пам’яті Героїв Крут Влаштовано тематичні полиці: «Крути: подвиг і трагізм» (центральна міська бібліотека); «Ви за свободу гинули без скарг» (міська бібліотека для дітей); «Бій під Крутами: відомі й невідомі сторінки» (бібліотека-філія №1); «Бій під Крутами в національній пам’яті» (бібліотека-філія №2); «Під Крутами пішли в безсмертя» (бібліотека-філія №3); «Крути – історія мого народу» (бібліотека села Гряди); «А їм було лише 17» (бібліотека села Грибовиця).

«Юних сміливців лиш жменька була – із серцем зі сталі і духом з граніту» – під такою назвою напередодні річниці трагедії відбулася година історичної пам’яті для студентів другого курсу 1-ТМ-19 Нововолинського електромеханічного коледжу, підготовлена і проведена співробітниками центральної міської бібліотеки. https://cutt.ly/fkwfG7n

Співробітниками бібліотеки-філії №2 підготовлено та проведено для 9-класників ліцею №8 годину скорботи «Крути: щоб Україна пам’ятала» https://cutt.ly/KkwfV8w

Крім того, 1 лютого для учнів 9 класу ЗОШ №2 співробітники центральної міської бібліотеки проведуть урок мужності «Нема Любови понад ту, що окропила кров’ю Крути».