Як уникнути переохолодження організму та обмороження частин тіла

Рятувальники нагадують, що різке похолодання сприяє переохолодженню організму та обмороженню частин тіла людини. Ознаками переохолодження є озноб, тремтіння, блідість, а потім і посиніння шкіри, губ, біль у пальцях рук та ніг.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій звертається до громадян з проханням дотримуватися елементарних правил, аби уникнути переохолодження та обмороження:

– носіть просторий одяг – це сприяє нормальній циркуляції крові. Зокрема тісне взуття може створювати передумови обмороження;

– не виходьте на мороз без рукавичок, шарфу та головного убору;

– у вітряну погоду відкриті ділянки тіла змащуйте захисним кремом;

– не носіть на морозі металевих прикрас;

– пам’ятайте, що алкогольне сп’яніння сприяє швидкій втраті тепла, тож обмежте споживання алкогольних напоїв;

– перед виходом на холод бажано поїсти – вам необхідна додаткова енергія;

– слід враховувати, що у дітей терморегуляція ще не налагоджена, а в осіб похилого віку при деяких хворобах порушена. Ці категорії найбільш піддаються обмороженню та переохолодженню, тому враховуйте це під час планування прогулянок узимку.

Пам’ятайте, що перебування дитини на морозі не повинно перевищувати 15-20 хвилин, потім потрібно зігріти її в теплому приміщенні.

І головна умова профілактики переохолодження – здоровий спосіб життя, відмова від шкідливих звичок та постійне загартовування організму.

Пам’ятайте: ваше здоров’я – у ваших руках.