Вакцина від COVID-19 в Україні: перший лікар отримав щеплення

Від сьогодні, 24 лютого, в Україні розпочинається вакцинація від COVID-19.
Перше щеплення вакциною CoviShield отримав лікар-реаніматолог Євген Горенко, який працює в ковідному відділенні Черкаської обласної лікарні.

500 тис. доз вакцини  Oxford/AstraZeneca (CoviShield), яку Україна отримала вчора, уже розфасовані для кожної області. Як зазначив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов, перші вакцини вирушили до регіонів сьогодні о 7 годині ранку.

Йдеться на сайті Волинської ОДА.

За словами Віктора Ляшка, вакцина виїхала одночасно проте, логістичні маршрути побудовані так, що деякі області отримають її сьогодні, а інші уже завтра, 25 лютого 2021 року. Першими отримають вакцину: місто Київ та Київська, Чернігівська, Черкаська, Житомирська, Вінницька та Полтавська області. Разом із вакцинами також доставлять шприци й бокси для безпечної утилізації.

«Одразу після доставки вакцини у регіони розпочнеться вакцинація. Мобільні групи, які є у кожної області забирають вакцину на обласному складі і виїжджають в заклади охорони здоров’я, які надають допомогу хворим з коронавірусною хворобою, – розповів Віктор Ляшко. – Оскільки, відповідно до дорожньої карти проведення імунізації, вакцинація в Україні розпочинається зі щеплення працівників закладів охорони здоров’я, які надають допомогу хворим на COVID-19».

Нагадаємо, Oxford/AstraZeneca (Covishield) – вакцина, розроблена Оксфордським університетом та британсько-шведською компанією AstraZeneca і схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я для екстреного застосування в усьому світі.

Також в Україні планують використовувати вакцини ще трьох виробників: Pfizer/BioNTech, Sinovac Biotech та Novavax.