Легалізація зайнятості населення

Статтею 43 Конституції України гарантовано право громадянина на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується; право на належні, безпечні й здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Цією ж статтею Конституції передбачений законодавчий захист права на своєчасне одержання винагороди за працю.

Проте, деякі роботодавці ігнорують зазначені права і норми, та віддають перевагу застосуванню праці без належного оформлення трудових відносин.

Дотримуючись карантинних заходів, у місті продовжує працювати робоча група з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення з метою проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо соціальних  ризиків для громадян, які використовують незадекларовану  працю та виплачують заробітну плату неофіційно.

Протягом січня-лютого 2021 року робочою групою було проведено 11 рейдів-обстежень, охоплено 183 суб’єкти господарювання, виявлено 24 працівники, які працювали без належного оформлення трудових відносин. В результаті проведених заходів легалізовано працю 26 осіб: укладено 20 трудових договорів між роботодавцем та найманим працівником та зареєстровано 6 фізичних осіб-підприємців.

Робота робочої групи з контролю за додержанням законодавства про працю триватиме і надалі. Тому, закликаємо суб’єктів господарювання, які використовують працю найманих працівників, без належно оформлених документів, невідкладно належним чином зареєструвати відповідні трудові відносини.

За порушення трудового законодавства контролювальний орган, у межах компетенції, застосовуватиме заходи впливу.

Відділ з питань праці