Потурбуйтеся про здоров’я дітей – вакцинуйте проти поліомієліту!

Поліомієліт – гостре інфекційне захворювання. Вірус проникає в організм через рот, потрапляє в кров і уражає нервову систему, викликаючи пожиттєвий параліч та іноді може призвести до смерті.

Інкубаційний період хвороби становить 2–35 діб, частіше 7–14 діб.

Поліовірус поширюється від людини до людини найчастіше через брудні руки, інфіковану їжу та брудну воду.

Захворіти може кожна не вакцинована дитина та дорослий. Але найбільш сприйнятливі до вірусу діти віком до 5 років. Тому перше щеплення малюки отримують у перші місяці життя.

Хвороба протікає у 70% хворих безсимптомно, непомітно, що погіршує шанси хворого на одужання. Першими симптомами є лихоманка, втома, головний біль, блювота, слабкість м’язів шиї та біль у кінцівках. Параліч може додатися за лічені години. Він часто вражає ноги, але кожний десятий пацієнт помирає від задухи в результаті паралічу легеневих м’язів.

При одужанні після поліомієліту функція вражених нервів та м’язів не відновлюється.

Ліків проти поліомієліту не існує. Єдиним і безальтернативним захистом є вакцинація. Хвороба є невиліковною, але їй можна запобігти завдяки щепленню.

В Україні вакцинація проти поліомієліту входить у перелік обов’язкових щеплень і є безкоштовною.

Коли 95% населення охоплені щепленнями, вірус не циркулює. Якщо в Україні не буде колективного імунітету, може виникнути епідемія поліомієліту.

Поліовірус поширюється непомітно і швидко, створюючи загрозу невиліковного паралічу і смерті для величезної кількості не вакцинованих дітей.

В Україні ситуація з поліомієлітом викликає занепокоєння. У вересні цього року зареєстрували випадок паралічу на Рівненщині, а згодом, в Закарпатті.

Батьки свідомо відмовляючись від щеплень для своїх діток наражають їх на небезпечну хворобу!

Згідно з календарем профілактичних щеплень вакцинація проти поліомієліту проводиться дітям у віці 2 місяців, 4 місяців, 6 місяців, 18 місяців, 6 років, 14 років.

Щеплене немовля – здорова дитина !

 

Нововолинське відділення Володимир-Волинського відділу ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ»