Правила збору харчових продуктів та приготування їжі для гуманітарних потреб та для військових

Під час роботи гуманітарних штабів зі збору харчових продуктів необхідно дотримуватись рекомендацій, щоб уникнути харчових отруєнь та харчових токсикоінфекцій.
У головному управлінні держпродспоживслужби у Волинській області рекомендують:
  • Залучати до роботи (збору, розвантаження, транспортування харчових продуктів) лише здоровий персонал (без підвищеної температури, кашлю, без ознак діареї, витікання з носа, очей, без висипань на шкірі). Обов’язковою є гігієна рук відповідальних осіб та відсторонення від такої роботи осіб, які мають ознаки кишкових інфекцій;
  • Сировину та готові харчові продукти приймати, зберігати, транспортувати максимально окремо! Забезпечуйте умови зберігання харчових продуктів; за відсутності холодильника доцільно передбачити склад за межами приміщення на вулиці;
  • Оцінюйте цілісність і герметичність пакування харчових продуктів та строки придатності;
  • При розфасуванні продукції безпосередньо волонтерами бажано перевірити термін придатності та умови зберігання. Це допоможе правильно розподілити продукти й продумати меню на місці;
  • При отриманні сировини (м’ясо, риба тощо) з метою зменшення ризиків, піддавати її максимально можливій термічній обробці. Переконайтеся, що м’ясо або риба повністю просмажені, проварені або протушковані;
  • Особливу увагу приділіть прийому продукції, яка швидко псується. Якщо такі продукти наявні, то важливо перевіряти їх на органолептичні показники якості – яка їжа на вигляд, на запах та на смак;
Дотримуйтесь гігієнічних вимог та технології приготування їжі.
Дотримання простих рекомендацій може врятувати цивільне та військове населення від харчових отруєнь та харчових токсикоінфекцій.