Продаж рослин, занесених до Червоної книги України та дикорослих рослин заборонено!

Щорічно у весняний період здійснюється масова торгівля різними видами ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, в тому числі тих, які занесені до Червоної книги України, є рідкісними та перебувають під загрозою знищення. Зокрема, підсніжник білосніжний, білоцвіт весняний, шафран Гейфелів, черемша. Збирання таких видів рослин призводить до скорочення та знищення їх популяцій.

Відповідно до 5 абзацу пункту 41 Правил торгівлі на ринках, які затверджені Наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної податкової адміністрації України, Державного комітету стандартизації, метрології та сертифікації України, встановлено ЗАБОРОНУ на продаж об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, дикорослих рослин, у тому числі лікарських та польових квітів.

Відповідальність за вказані правопорушення, передбачена частинами першої та другої статті 88 Кодексу України Про адміністративні правопорушення (порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу), тягне за собою накладання штрафу від 1 700 до 3 655 грн із конфіскацією об’єктів рослинного світу.