Рекомендації для операторів ринку щодо зберігання харчових продуктів у випадку відключення систем електропостачання

Суб’єктам господарювання, що здійснюють зберігання та/або реалізацію харчових продуктів, які потребують дотримання температурного режиму, необхідно завчасно підготуватися до надзвичайної ситуації у разі відключення електроенергії.

У такому випадку для належного зберігання харчових продуктів можна скористатися холодовими елементами та/або контейнерами із водою, що завчасно були піддані заморожуванню. 

Також, за можливості перевозити швидкопсувні харчові продукти у склади – холодильники або в ближні населені пункти, де є постачання електроенергії, що може забезпечити роботу холодильного та морозильного обладнання.

Головне управління Держпродспоживслужби у Волинській області рекомендує операторам ринку харчових продуктів забезпечити можливість на своїх потужностях використання технічних пристроїв для зберігання електроенергії, зокрема електричних генераторів.  

У випадку неможливості довготривалого зберігання температурних режимів необхідно враховувати інформацію про харчовий продукт, яка зазначена на маркуванні, особливо термін реалізації продукту за умови зберігання, зовнішній вигляд, колір, запах харчових продуктів.

Слід зауважити, що у критичних умовах, обов’язок операторів ринку щодо дотримання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів  не скасовано.