Уряд затвердив Постанову щодо обліку призовників: основні тези

30 грудня Кабінет міністрів України затвердив Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. У документі надано вичерпну інформацію щодо механізму організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів центральними і місцевими органами виконавчої влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, органами військового управління, військовими частинами ЗСУ та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення, територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, підприємствами, установами та організаціями, закладами освіти, закладами охорони здоров’я незалежно від підпорядкування і форми власності.

Відповідно до Постанови, військовий облік буде здійснюватися у співпраці з Нацагентством з питань держслужби та Держстатом. Відтак, звірка даних про призовників надалі відбуватиметься в обхід місцевих органів влади.

Призовники зможуть самостійно подавати відомості для військкомату через портал «Дія», декларуючи своє місце проживання.

У постанові прописано механізм взаємодії між Єдиним державним реєстром та іншими базами даних.

Військовозобов’язаних прийматимуть на роботу лише після пред’явлення ним військового квитка чи постановку на облік.

Жінки-лікарі та фармацевти, які не були на військовому обліку до прийняття постанови, до кінця 2026 року зможуть влаштовуватися на роботу, як невійськові. Якщо ж жінка отримала тимчасове посвідчення військовозобов’язаного, то має з’явитися у військкомат протягом семи днів.

На підприємствах керівники сповіщатимуть працівників про призов.

Дипломатичні відомства вестимуть облік осіб призовного віку, які перебувають за кордоном.

У Центри зайнятості будуть подавати інформацію про  безробітних призовного віку.

Ігнорування виклику до територіального центру комплектування каратиметься адміністративним або кримінальним покаранням. Можливе навіть ув’язнення строком від трьох до п’яти років.

Особи призовного віку не можуть міняти місце проживання під час дії воєнного стану, попередньо не отримавши дозвіл керівника місцевого ТЦК.

Повний текст Постанови від 30 грудня 2022 р. № 1487 можна переглянути за посиланням: https://cutt.ly/Q2jn43S