Епідситуація щодо грипу та ГРВІ у Нововолинській територіальній громаді

З початку епідсезону, який розпочався з 07.10. 2022 року, на території громади на гострі респіраторні вірусні інфекції, в тому числі коронавірусну хворобу захворіло 1686 осіб, перехворіло 4 % міського населення. З-поміж захворілих 56% становлять діти віком від 0 до 17 років, 59% з яких школярі.
Госпіталізовано з приводу грипу та ГРВІ з початку епідсезону 63 особи. Летальних випадків від грипу не зареєстровано.
Станом на 6 лютого зареєстровано 3 випадки грипу А, з них 2 дорослих, 1 – дитина.
За даними оперативної інформації на території громади за 5-й тиждень 2023 року на гострі респіраторні вірусні інфекції, в тому числі коронавірусну інфекцію спостерігається незначне збільшення захворюваності. Всього захворіло 73 особи, що на 31% більше ніж за попередній 4-й тиждень.
Серед захворілих 69% становлять діти до 17 років. Інтенсивний показник захворюваності за даний період становить 147,3 на 100 тисяч населення, що на 79,5% нижче епідемічного порогу та відповідає низькому рівню інтенсивності епідемічного процесу. Серед усіх захворілих (ГРВІ+COVID-19) 98% становили хворі з діагнозом ГРВІ.
Симптоматика ГРВІ та коронавірусної хвороби подібні, тому при перших симптомах обов’язково звертайтеся за меддопомогою до сімейного лікаря. За даними вірусологічних досліджень в області, крім коронавірусної інфекції, циркулює вірус грипу А (АН3), не субтипованого та вірус грипу В, парагрипу, аденовіруси, RS-віруси, риновіруси, метаневмовіруси.
Щорічна вакцинація — найефективніший засіб для профілактики грипу та запобігання важким ускладненням хвороби. Одне щеплення захищає впродовж усього сезону грипу від найбільш розповсюджених і небезпечних штамів.
Передусім щеплення рекомендоване людям, які входять до груп ризику: медичні працівники, вагітні, особи старше 65 років, люди із хронічними захворюваннями, у котрих ризик ускладнень грипу значно підвищується, а також учителі та усі, хто працює в місцях скупчення людей.