Асоціація міст України просить Президента не лишити місцеву владу один на один із наслідками негоди

Через рясні тривалі опади, які спричинили руйнівні повені та зсуви, ситуація в деяких областях Західної України залишається критичною. Місцеве самоврядування опинилося перед викликами щодо ліквідації наслідків негоди, відновлення інфраструктури та забезпечення необхідної допомоги громадянам, які постраждали від стихійного лиха.

Асоціація міст України не може лишатися осторонь таких проблем і звернулася до Президента, Парламенту та Уряду з проханням терміново вжити заходів для виділення з Держбюджету додатково 10 мільярдів гривень. Ці кошти потрібні для відновлення повноцінного життя постраждалих територій, зруйнованого житла людей, інфраструктури громад, доріг тощо.

Також АМУ пропонує спрямувати територіям, які постраждали внаслідок стихійного лиха, кошти субвенції на соціально-економічний розвиток у 2020 році в сумі 1,7 млрд грн. Асоціація  закликає керівників депутатських фракцій та груп Верховної Ради України підтримати таку пропозицію.

Нагадаємо, що цьогорічну повінь за руйнівними наслідками порівнюють із повінню, що сталася в Західній Україні 2008-го.  Але,за оцінками експертів, повінь 2020 року спричинила значно більші руйнування та підтоплення. Тоді, у 2008 році на подолання наслідків стихійного лиха виділили близько 5,8 мільярда гривень.

Нині Уряд оперативно виділив із державного резервного фонду 672 мільйонів гривень областям та державним агентствам водних і лісових ресурсів на відбудову захисних споруд на постраждалих територіях. Проте цих коштів вистачить лише на забезпечення першочергових потреб людей та оперативне відновлення інженерних споруд.

Тому Асоціація міст України просить керівництво держави врахувати її пропозиції та підтримати місцеве самоврядування у боротьбі з наслідками негоди.

Офіс реформ у Волинському регіональному відділенні Асоціації міст України

http://www.auc.org.ua/novyna/amu-zvernulasya-do-kerivnykiv-derzhavy-shchodo-vydilennya-koshtiv-na-podolannya-naslidkiv