У Нововолинську сортуватимуть сміття

Сьогодні міський голова Віктор Сапожніков оглянув процес налагодження роботи мобільної сортувальної установки з переробки твердих побутових відходів та небезпечних відходів, яку нещодавно встановили на території полігону Нововолинської міської об’єднаної територіальної громади.

Віктор Борисович зазначив, що питання сміттєпереробки неодноразово розглядали у Нововолинській міській раді. Кілька дороговартісних проєктів перебували на стадії реалізації однак економічні й політичні негаразди і війна в Україні внесли корективи в інвестиційний клімат. Втілити задум не вдалося.

Ми зупинилися на первинній переробці. Сміття проходить через конвеєр, де люди його сортують, а те, що залишається подрібнює дробарка. Таким чином приблизно 30% сміття утилізовується, а 70% йде на вторинну переробку, – розповів міський голова.

 

 

Сортування дає можливість економити кошти міського бюджету на «захоронення» сміття і розширення меж сміттєзвалища. Крім  того, його площа зменшуватиметься, адже на переробку відправлятимуть накопичене роками сміття.

Віктор Кондратюк, представник компанії «Екосфера плюс» зазначив, що реалізація даного проєкту є вдалим прикладом співпраці місцевої влади та бізнесу в напрямку усунення екологічних проблем.

Знайшли бюджетний варіант сортування твердих побутових відходів, – зазначив Віктор Кондратюк. – Лінія для сортування – мобільна. Ще привезуть барабан, який відбиратиме органіку, пластик й інші відходи. Усе пресуватимуть, пакуватимуть і складуватимуть.

Таким чином, за добу сортуватимуть близько 60 тонн сміття. У планах налагодити роботу у три зміни. На даний час тут працює одна зміна із 10 осіб.