Випробування недугою маємо пройти достойно

Міська комісія ТЕБ та НС  прийняла рішення направити звернення  до голови регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Юрія Погуляйка,  Державної комісії з питань ТЕБ та НС  щодо пом’якшення карантинних  обмежень у Нововолинську.

У місті,  як і загалом в Україні,   число хворих на СОVІД-19 зростає. Уже  третій тиждень поспіль Нововолинськ перебуває у «червоній» карантинній зоні,   що відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України передбачає ряд заборон та обмежень.  З цього приводу більше двох сотень підприємців, працівників сфери торгівлі та обслуговування прийшли сьогодні вранці до стін міської ради, аби   висловити свою незгоду, а також  почути думку владців  міста з цього питання.

До мітингарів  вийшов    міський голова Віктор Сапожніков разом із своїм заступником Олександром  Громиком.

– Я добре розумію кожного з вас, але скажу прямо: влада й надалі діятиме у рамках законодавства, – наголосив Віктор Борисович. –  Я не наділений правом відміняти рішення  будь-якого вищестоящого органу. Та  коли вчора до мене звернулося чимало підприємців стосовно візитів працівників правоохоронних органів, мав розмову з начальником нашої поліції, який  також наголосив, що його підлеглі виконують завдання, котрі поставлені перед ними на селекторних нарадах.

На початку тижня працівники поліції   побували у багатьох підприємців Нововолинська , котрі задіяні у сфері надання послуг, і попередили про безумовне виконання вимог законодавства, бо в інакшому випадку до них будуть вживати жорстких заходів – від  штрафів аж до закриття.

Після годинної розмови на мітингу домовилися про те, аби підприємці сформували свої вимоги   у зверненні, яке й розглянули сьогодні на засіданні міської комісії з ТЕБ та НС. У свою чергу підприємці  зобов’язуються дотримуватися рекомендацій з дотримання протиепідемічних вимог.

Під час засідання міської комісії обговорили також стан  епідемічної ситуації у Нововолинську та заслухали керівників окремих установ та служб міста  про вжиті заходи, спрямовані на боротьбу з коронавірусною інфекцією.

 

Заступниця директора КНП «Нововолинська ЦМЛ» Олімпіада Галас повідомила, що  на даний час  розгорнуто  63 ліжкомісця для лікування хворих на гостру респіраторну хворобу COVID-19. З них 55 – в інфекції  та  8 – у реанімації.   Наразі зайняті хворими 53 ліжкомісця, з них 37 – пацієнти, хворі на COVID-19 і 16 – з підозрою.

-Розглядається питання щодо розгортання додаткової кількості ліжкомісць для хворих на коронавірусну хворобу. Зокрема, йдеться про  можливе перенесення хірургічного відділення  у терапевтичне,  відповідно хірургічне відділення може бути  повністю перепрофільоване для пацієнтів, хворих на коронавірус.  Разом з тим, завершується реконструкція приймального відділення, – наголосила Олімпіада Миколаївна.

Віктор Сапожніков наголосив  на забезпеченні  розгортання додаткових 20-25 ліжкомісць   для хворих  на коронавірусну хворобу, а також на продовженні   роботи зі  встановлення кисневої станції.

Начальник відділу  державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Нововолинського міського управління ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області Василь Мельник   повідомив: постійно здійснюються  перевірки діяльності суб’єктів господарювання за дотриманням ними протиепідемічних вимог в умовах карантину.

Віктор Сапожніков звернув увагу усіх контролюючих служб на посилення відповідальності за нехтування карантинними правилами та зазначив, що рішення про карантинні обмеження  встановлює не міська влада.

Рішенням комісії рекомендовано  Нововолинському  ВП ГУНП у Волинській області  утриматись від дій щодо припинення діяльності суб’єктів господарювання, а притягувати до адміністративної відповідальності тих, хто порушує карантинні обмеження.

Начальниця управління освіти Ольга Лакиш розповіла, що у школах міста продовжується дистанційне навчання.  Вчасно вжиті заходи допомогли запобігти подальшому поширенню коронавірусної хвороби серед працівників освіти та школярів. Щодо подальших форм навчання з наступного понеділка керівниками закладів загальної середньої освіти  буде прийняте рішення найближчими днями.

Найголовніше: усім нам  необхідно  пам’ятати про дотримання простих правил,  на які нерідко не звертають увагу: тримати дистанцію, носити маски, користуватися дезінфікуючими засобами, а, значить,   поважати один одного, щоб достойно пройти випробування недугою.

Відділ з питань інформаційної політики, комунікацій та програмно-апаратного забезпечення.