Парламентарі зробили ще один крок до удосконалення інституту старост

2 березня Верховна Рада України прийняла за основу Проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку інституту старост» № 4535. Асоціація міст України сподівається, що до другого читання законопроєкт збереже позитивні норми та надасть нового поштовху у розвитку місцевого самоврядування.

Нагадаємо, АМУ підтримувала законопроєкт №4535, який має на меті удосконалити правове регулювання інституту старост.

Як наголошують в Асоціації, цей законопроєкт пропонує нові підходи до визначення правового статусу старости та його функцій.

Зі слів консультанта з правових питань Асоціації міст України, Валентина Малиновського, який працює на Волині в межах проекту «ПУЛЬС», що його АМУ втілює за підтримки USAID, законопроєкт, зокрема, пропонує перед внесенням кандидатури старости на розгляд відповідної ради, яка його затверджує і звільняє, обов’язково проводити громадське обговорення (громадські слухання, збори громадян, інші форми консультацій з громадськістю), проведеного у межах відповідного старостинського округу.

Окрім того, зі слів Малиновського, відповідно до законопроєкту, входження старости до складу виконавчого комітету ради вже не буде обов’язковим. Рада сама визначатиметься щодо цього питання. Водночас, староста матиме гарантоване право на участь та виступ на засіданнях ради, виконкому, інших органах ради.

«Староста працює у раді на постійній основі і не може суміщати свою службову діяльність із іншою роботою, у тому числі на громадських засадах (за винятком викладацької, наукової та творчої у позаробочий час), займатися підприємництвом, одержувати від цього прибуток, якщо інше не передбачено законом. За рішенням органу місцевого самоврядування, за старостою закріплюються окремі завдання адміністратора Центру надання адмінпослуг», – наголошує консультант АМУ.

Валентин Малиновський також додає, що староста відповідальний і підзвітний раді та підконтрольний сільському, селищному, міському голові. Не рідше одного разу на рік він звітує про свою роботу перед радою та жителями старостинського округу, у порядку, визначеному Положенням про старосту, а на вимогу не менш як третини депутатів – у визначений радою термін.

Повноваження старости можуть бути достроково припинені за рішенням ради.

Законопроект врегульовує порядок створення старостинських округів, що утворюється, як правило, у складі населеного пункту (населених пунктів), на території яких проживає не менше ніж півтори тисячі жителів.

До речі, законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку інституту старост» № 4535 підготовлений Мінрегіоном та профільним Комітетом ВРУ із залученням асоціацій органів місцевого самоврядування, зокрема, Асоціації міст України, та експертів.

Офіс реформ у Волинському регіональному відділенні Асоціації міст України