Декларувати активи в рамках податкової амністії – економічно вигідно, – Світлана Савчук

На запитання про те «чому саме зараз варто скористатися правом одноразового добровільного декларування?» відповідь однозначна: це економічно вигідно.

На цьому в ході спілкування з представниками волинських ЗМІ наголосила начальник Головного управління ДПС у Волинській області Світлана Савчук. Під час брифінгу очільниця волинських податківців розповіла про чинну ставку податку на доходи фізичних осіб 18 відсотків та суттєво нижчі ставки збору з одноразового добровільного (спеціального) декларування.

«У рамках податкової амністії запропоновано три ставки: 5% загальна ставка, 9% для закордонних активів та 2,5% – для декларування активів у вигляді ОВДП. Як альтернативу платник податків може обрати ставку 6%, 11,5%, 3% відповідно зі сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно», – зазначила Світлана Савчук.

Водночас у податковій службі Волині наголошують, що подання одноразової добровільної декларації – це не обов’язок, а право.

«Тобто, ми не змушуємо і не наполягаємо на поданні декларації, а рекомендуємо кожному, хто отримував доходи без сплати податків, скористатися наданою державою можливістю цивілізовано їх легалізувати. Принциповий момент: декларуванню підлягають активи, в тому числі грошові, а не доходи», – підкреслила Світлана Савчук.

Законом передбачено окремий механізм одноразового декларування готівкових коштів. Перш ніж подавати декларацію, готівкові кошти вносяться  на спеціальний рахунок в банку. Лише після отримання довідки з банку подається декларація через Електронний кабінет на єдиному веб-порталі ДПС України. Серед інших активів для одноразового добровільного декларування – будинки, квартири, нежитлові приміщення комерційного призначення, земля, транспортні засоби, антикваріат, твори мистецтва, ювелірні вироби, дорогоцінні метали і каміння, майнові права і частки у статутному капіталі тощо. Тобто, все що придбано за рахунок доходів без сплати податків, громадяни мають право задекларувати.

Якщо вартість активів не перевищує 400 тисяч гривень, декларацію подавати не треба. Також можна не декларувати квартиру/квартири, загальна площа яких не перевищує сукупно до 120 кв. м. та будинок/будинки , загальна площа яких не перевищує сукупно до 240 кв. м, технічні споруди до 60 кв.м., земельні ділянки – у межах норм безоплатної приватизації та один транспортний засіб особистого некомерційного використання.

Якщо площа нерухомості чи іншого майна перевищує зазначену, або ж особа має активи вартістю понад 400 тисяч гривень і придбала їх за рахунок доходів, з яких не сплачено податків, варто скористатися правом на податкову амністію.

«Якщо активи набуті внаслідок вчинення кримінального чи корупційного злочину, то за жодних умов вони не підлягають податковій амністії. Не можуть задекларувати активи особи, які перебували чи перебувають на державній службі. Для посадовців діє окремий механізм електронного декларування. Решта осіб, які задекларують активи, придбані за доходи без сплати податків, за умови сплати одноразового збору з одноразового добровільного декларування, звільняються від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності за несплату податків», – зазначила Світлана Савчук.

Щодо пильного ока податкового інспектора до декларантів, то у податковій службі запевняють, що діятимуть винятково в межах законодавчих норм. Тобто, податківці не запитуватимуть у декларантів про джерела походження їх майна, декларація перевіряється лише на арифметичні і логічні помилки, без аналізу чи дослідження походження коштів чи майна.

 Сектор інформаційної взаємодії ГУ ДПС у Волинській області