Рятувальники нагадують про особливості безпечного використання святкової піротехніки

Незабаром новорічна та різдвяна пора. Традиційно, щоб зробити  свято яскравішим, люди купують піротехнічні вироби. При неправильній експлуатації  феєрверків, бенгальських вогнів чи салютів здоров’я та життя людини може стати під загрозою. Адже внаслідок необережного та невмілого користування піротехнічними виробами можна отримати термічні опіки та інші травми.  Аби не трапилось біди, рятувальники спільно з представниками місцевих засобів масової інформації застерігають  громадян дотримуватись правил безпеки.

Перше, на що варто звертати увагу при купівлі піротехнічної продукції – цілісність виробу та упаковки, вікові обмеження, дату виготовлення, термін придатності, наявність інструкції українською мовою. Ця інформація дуже важлива, адже, перевіривши її, можна уберегти себе від купівлі пошкодженого, простроченого чи неліцензованого виробу. Зберігати феєрверки чи інші вироби треба у сухому місці, небезпечно ставити піротехнічних виробів біля обігрівачів і опалювальних приладів: батарей, електричних і газових печей.

Уже перед використанням піротехнічного виробу фахівці Головне управління ДСНС України у Волинській області закликають ознайомитися з покроковими інструкціями щодо його встановлення та приведення в дію. Забороняється запускати петарди, феєрверки, ракети з балконів чи у закритих приміщеннях. Запускати феєрверки слід на відстані не менше 100 метрів від будинків та інших об’єктів. Запалюючи феєрверк, не нахиляйтеся над ним, а постарайтеся відразу ж відійти на безпечну відстань – 30-50 метрів. До будь-якого піротехнічного виробу підходьте мінімум через дві хвилини після закінчення його роботи, а до багатозарядних краще не наближатися ще довше. Якщо салют не спрацював, не підходьте до нього близько 10-ти хвилин, оскільки існує велика вірогідність запізнілого вибуху. Пильно стежте за дітьми та не дозволяйте їм гратися з піротехнікою. Тут варто також не забувати й про безпеку глядачів. Для людей, які спостерігатимуть за феєрверками, повинне також бути відповідне місце за 15-20 метрів від пускового майданчика піротехнічного виробу. Піротехніку, яка спрацювала, гасіть, дотримуючись усіх можливих застережних заходів. Загальноприйнятий спосіб утилізації піротехніки такий: залийте її водою на дві години і лише після цього утилізуйте разом зі  сміттям.

Будьте обережні при використанні піротехнічних виробів. Пам’ятайте, що салюти, петарди, вогні мають стати окрасою свята, а не причиною трагічних випадків. Дотримуйтесь правил безпеки