Громади Волині отримали у розпорядження понад 400 мільйонів гривень плати за землю

 За підсумками січня-вересня 2022 року власники та орендарі землі на Волині сплатили до місцевих бюджетів 408 мільйонів гривень плати за землю.

У доходах місцевих бюджетів – 349 мільйонів гривень плати за землю від юридичних осіб і понад 59 мільйонів гривень земельного податку, який перерахували фізичні особи -землевласники та землекористувачі. Сума отриманої громадами плати за землю перевищує аналогічні надходження минулого року.

«Майнові податки, до яких належить плата за землю, – це стабільне джерело надходжень для кожної з громад. У зв’язку із запровадженням воєнного стану органи місцевого самоврядування повинні мати додаткові кошти для фінансування діяльності комунальних служб, закладів  охорони здоров’я та освіти. Якщо виникатимуть критичні ситуації, то фінансувати ремонтні роботи об’єктів інфраструктури потрібно у найкоротші терміни. Крім того, громади активно долучаються до заходів оборонного характеру. Тому від своєчасності розрахунків із бюджетом залежить здатність країни ефективно протидіяти ворогу та відновлюватися», – наголошує в.о. начальника Головного управління ДПС у Волинській області Сергій Лисеюк.

Окрім поточних платежів, громадянам варто  подбати про сплату заборгованих у минулі роки земельного податку та податку на нерухомість, – нагадують у податковій службі.

Звертаємо увагу, що платники податків мають можливість самостійно провести звірку щодо розрахунків з бюджетом через Електронний кабінет. Щоб стати користувачем електронних сервісів ДПС треба отримати електронний цифровий підпис, зареєструватися на вебпорталі ДПС і в будь-який зручний час переглядати інформацію щодо нарахування та сплати податків із персонального комп’ютера чи гаджета.

Інформацію щодо нарахованих податкових зобов’язань також можна отримати у Центрах обслуговування платників, що діють при державних податкових інспекціях області.

Водночас податківці рекомендують  скористатися правом на податкову амністію тим, хто придбав майно за доходи, з яких не сплачено ПДФО. Сплативши збір після подання одноразової добровільної декларації, такі особи звільняються від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності за несплату податків у минулому.

Щодо активів, які підлягають декларуванню у рамках податкової амністії, детальну інформацію можна отримати у тематичному банері на субсайті Головного управління ДПС у Волинській області та за номером телефону «гарячої» лінії (0332) 777-106, що працює щосереди з 10.00 до 12.00.

Сектор інформаційної взаємодії ГУ ДПС у Волинській області