Управління соціального захисту населення інформує про зміну порядку призначення деяких виплат

З 1 січня 2023 року буде припинена щомісячна компенсаційна виплата непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за інвалідом I групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку.
Тому, до 31 грудня установлено перехідний період для оформлення такими особами компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі або пройти навчання та оформити виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі.

Також уряд змінив порядок призначення виплати компенсації особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі (постанова №859).
Зазначені зміни були підготовлені Міністерством соціальної політики України разом з Асоціацією міст України у зв’язку з тим, що попередньо прийнята постанова КМУ №1040 потребує суттєвих додаткових видатків з бюджетів громад, а також наразі відсутнє програмне забезпечення до даної постанови.

Постановою визначено, що орган місцевого самоврядування протягом двох робочих днів після отримання відповідних заяв на призначення компенсації здійснює комплексне визначення ступеня індивідуальних потреб особи, яка потребує надання соціальних послуг.
Комплексне визначення ступеня індивідуальних потреб особи, яка потребує надання соціальних послуг, здійснюється фахівцями уповноваженого органу разом із представниками закладу охорони здоров’я, надавачів соціальних послуг із залученням особи, яка потребує надання соціальних послуг, та/або її законного представника. Уповноваженим органом готується висновок за затвердженою формою.
Особа потребує надання соціальних послуг, якщо за результатами комплексного визначення ступеня індивідуальних потреб особи, яка потребує надання соціальних послуг, їй установлено IV чи V групу рухової активності.
Показники, за якими здійснюється комплексне визначення ступеня індивідуальних потреб, затверджені цією ж постановою.

Повідомляє Управління соціального захисту населення